Share via FacebookShare via TwitterShare via LinkedInShare via Pinterest
introduction Edit

Thnouh School is situated South of Takeo town in Cambodia, one hour and a half with a local tuktuk-ride. This is Project Little Dream's 4th school, and their first attempt to design and run their own tailor-made curriculum for Thnouh Village. Thnouh School provides free classes to 250 children aged 5-15, offering a gathering place for the village children, activating the quiet neighbourhood into a learning arena. Over the period of 2 years, more than 80 student volunteers and 20 local craftsmen participated in building the project and was completed in summer 2015.

Show more
Show less


image gallery Edit
prev
next


technical drawings Edit
prev
next


cultural and social context Edit

Thnouh Village

Thnouh Village is among the least accessible villages in Takeo Province. Close to the Vietnam border, village children needs to cycle for at least 45 minutes to get to the nearest school. Of the 182 families there, only 20% of the children aged between 6 and 17 are attending school. Hence, building this school can be a catalyst for community development.

The Journey of Thnouh School

As students and parents arrive Thnouh School at the main entrance from the East, they enter a double height arrival portal before ascending from the landscape steps. For majority of the students, after their playtime before class, they will take the flight of stairs on the left to the classrooms upstairs to have their beginner and advanced english class. The rest of the younger children will stay on ground floor, taken by their teachers to an elevated concrete plinth to begin their kindergarten session. Towards the end of the school, the 2-storey building halts and opens up a courtyard that anchors the quieter area of the school against a homogenous concrete backdrop. Going through the courtyard, walking around the plumeria tree, the students will arrive at the library wing of the school where the 2-storey building is reduced to the cosy single storey house where they can read on the elevated timber platform.

Thresholds

The wall is one of the main thresholds of the school where the mode of learning is shifted from teacher-student classrooms to student-student exchange area. Not only does the wall further formalises the notion of the house section, the varying apertures offers the library a discreet reading space hidden behind the active playscape next to the courtyard. The reading area is opened for students in most times so they are free to use the reading space in between classes or they can linger after class. Only the library collection is stored behind the timber folding doors in daytime.

Show more
Show less


materials and building techniques Edit

Concrete-timber Joineries

In order to achieve a 2-storey house, Thnouh School imitates the approach in the local vernacular architecture where the relatively light-weight timber structure is supported by the lower load-bearing concrete structure. With the varying programmatic order along east-west axis, the structure requires a much more articulated concrete-timber joinery that opens up the lower level as a series of colonnade. As common as it might seem in the developed world, the steel joints were experimented, prototyped and custom-manufactured in a nearby garage - a vital keystone element achieved locally in the marriage of the concrete-timber structure of Thnouh School.

Translucencies - Polycarbonate

While Thnouh School stresses its position to exemplify vernacularism, this project did not simply translate such notion into a display of nostalgia. One important material was brought in from the city after a serious consideration of environmental performance and availability - polycarbonate. The translucent envelope allows the top section of the pitch roof to open up. It is a more durable, economical and effective membrane than glass that insulates and at the same time permits natural daylight to enter the learning environment. If one views the courtyard space from within the classroom, the polycarbonate facades enveloping the courtyard also metaphorically suggest the form of a house glowing, hovering in the centre of the school.

Show more
Show less


earth and climate Add




comments
Attachment:
linkimagemovie

.
Project details
Project name: Thnouh School
Description: An elongated vernacular Khmer house as school
Category: education
Design: Project Little Dream - James Mak, Francis Wong, Anthony Chu, Lam Long Tat, Ophenia Wong, Tiffany Leung, Alex Yuen, Bronson Fung, Andrea Chan, Jayla Lai, Karen Cheng, Elpis Wong, Quentin Yiu, Derrick Leong
Consultants: Ove Arup & Partners Hong Kong Ltd.
Building status: in use
Construction period: 2014-15
Location: Takeo, Cambodia
Coordinates: 10°55'55.7'' N, 104°47'55.6'' E
Tags: community, education, student participation, vernacular, wood
Project ID: 433
Published: 24 November 2013
Last updated: 1 November 2015
PROJECT TEXT LICENSE
(images have individual licenses)
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC Attribution-NonCommercial-ShareAlike
RELATED PROJECTS (147):
prev
next
  • homeproject1
    La Passerelle, France
    The challenge was to retrofit existing modular …
    Design: Niclas Dunnebacke Architect with Anne…
    Location: Seine Saint-Denis, France
  • homeproject2
    Granby Four Streets
    The Granby Four Streets are a cluster of terrac…
    Design:
    Location: Liverpool, United Kingdom
  • homeproject3
    Centro de Acçao Social por Música
    Music school and community center
    Design: Urban-Think Tank, Alfredo Brillembour…
    Location: São Paulo, Brazil
We like this project